epost-ikon youtube-ikon facebook-ikon
Per Jostein Aarsand
Telefon: 464 48 264,

Om Per Jostein

Sammen med Solfrid Molland spilte Per Jostein Aarsand Carl Fredriksens Transport for rundt 500 publikummere på Kilden kulturhus i Kristiansand den 28.januar 2020. To utsolgte forestillinger. Det ble også sterke og fine forestillinger i Arendal kulturhus og i Lyngdal kulturhus. Carl Fredriksens Transport skal i 2020 både på litteraturfestivaler og på skoleturnéer. Per Jostein Aarsand turnerer med flere forestillinger. I desember 2019 var det premiere på Askeladd-forestilling for de minste (Akershus Dks) og «Valgt det», en forestilling om menneskehandel med Beathe Frostad.

I løpet av 2020 vil Per Jostein Aarsand komme til å fortelle for ca. 25000 publikummere. Mange av dem er unge mennesker, på vei ut i livet. Han skaper umiddelbart kontakt med publikum; lytteren blir dratt inn i handlingen og glemmer alt annet. Fortellingene er sterke, spennende og av og til morsomme. Ofte har de en større himmel over seg. Publikum ler, gråter litt og er stille.

Per Jostein Aarsand vokste opp på Stovner og var med på å grunnlegge Fortellerhuset i 2002 og Fortellerfestivalen i 2004. Han var i flere år kunstnerisk leder for festivalen. Han har turnert med mange forskjellige forestillinger og ofte med historier fra virkeligheten.

I 2014 fikk han kunstnerstipend for prosjektet «Røtter i Groruddalen». Det resulterte i forestillingen Carl Fredriksens Transport. Norges «Schindlers liste». Historien om den største flyktningetransporten under andre verdenskrig i Norge. Bortimot tusen jøder og motstandsfolk ble i løpet av seks dramatiske uker reddet fra konsentrasjonsleirene. Den har siden premieren på Nobels Fredssenter januar 2017, blitt spilt mer enn 150 ganger. På Akershus festning, Holocoustsenteret, Oscarsborg, Litteraturhuset i Oslo, Fredrikstad Kulturhus, Kilden kulturhus i Kristiansand, Lyngdal kulturhus, Arendal kulturhus, Halden fengsel  m.m. I tillegg til forestillinger for ca. 15000 skoleelever i Østfold og Oslo. Forestillingen skal settes opp med tre musikere i minneparken på Carl Berner, den 8.mai 2020.

Per Jostein Aarsand turnerer i mange konstellasjoner. Sammen med musikerne i Østfolk, ble han nominert til Den kulturelle skolesekkens «Gullsekken» for forestillingen Østfolk.

Det var både spennende og interessant å høre denne historien fortalt, og den vakre musikalske innrammingen gjorde den enda mer levende. To mestere i usedvanlig godt samspill   Facebook-komentar etter «Carl Fredriksens Transport» på Lyngdal Kulturhus 2020

Det var som om Klassen var forandret etter forestillingen. I friminuttet gikk ei av jentene og satte seg ned med ei som alltid pleide å sitte aleine.

Jente i 9.klasse v/Odda ungdomsskole

Jeg blir så glad hver gang jeg hører Per Jostein fortelle!
Bartender på Det Andre Teateret i Oslo

Forteljaren Per Jostein Aarsand kan sitt fag
Nrk Sogn og Fjordane

 Så tilforlatelig og rolig førte han oss inn i et klasse-miljø, bare med en liten indikator av gangen mot det helt grusomme. Så strammet han til. Dramaturgisk perfekt. Jeg hadde sittet bakerst og sett de stjålne, engstelige, sky eller innforståtte blikkene mellom elevene underveis. De vet MEGET VEL hva dette handler om, men de har sannsynligvis ikke avstand til det eller ord om det. De fikk historier om seg selv som klasse rett i solar pleksus. Det kjentes viktig.
Kristin Lyhman, 1.amanuensis i teatervitenskap om «Vidars Valg»

Aarsand er en usedvanlig dyktig forteller
Vestre Aker Posten, etter forestillinger for Stortinget, 150-års jubileum for løvene

Det var så stille at du kunne ha hørt knappenålen falle – i 55 minutter. Per Jostein kunne virkelig holde på elevenes konsentrasjon, og hans historie var spennende. Etterpå hadde han kurs i fortellerkunst med de samme elevene. Det er så deilig å komme med produksjoner hvor lærerne overgår hverandre i å skryte av utøveren, og hvor elevene er så fornøyde.
Hjørdis Holme, Dks-koordinator i Bærum, om «Dansetimen»

Pj er en rocka forteller!
Hilde Madsø Jacobsen, pressesjef for Fortellerfestivalen, sagt på TV-Norge

 

 

Per Jostein Aarsand studerte drama og fortellerkunst ved Høgskolen i Oslo. Han har i tillegg cand.mag.grad fra Universitet i Oslo, med fagene historie, samfunnsgeografi og engelsk. Ved siden av å arbeide som forteller, underviser han, leser inn lydbøker, er konferansier og skuespiller.