epost-ikon youtube-ikon facebook-ikon
Per Jostein Aarsand
Telefon: 464 48 264,

Om Per Jostein

I løpet av høsten 2021 vil Per Jostein Aarsand turnere med fire forskjellige forestillinger.

Carl Fredriksens Transport (Norges «Schindlers liste» – på kulturhus, Roseslottet mm. og for ungdomsskole og videregående i Innlandet fylke)    «En aldeles strålende forestilling. Så sterk – fordi en besettende fortelling presenteres på en så stillferdig og uimotståelig måte».Gudmund Hernes, professor og tidligere statsråd, 22. august 2021

Valgt det  (om menneskehandel – på høyskoler og for eldre ungdom/voksne over hele landet)

Askeladden  (for 2.-4.klasse i Innlandet fylke)

Agderfolk (Norges kuleste folkemusikk + fortellinger fra Agder turnerer i Agder fylke)

Mange av publikummerne er unge mennesker, på vei ut i livet. Per Jostein skaper umiddelbart kontakt med publikum; lytteren blir dratt inn i handlingen og glemmer alt annet. Fortellingene er sterke, spennende og noen ganger veldig morsomme. Ofte har de en større himmel over seg. Publikum ler, gråter og er stille.

Prosjekt i 2021:  En ny forestilling om bokseren Muhammad Ali er i startfasen og researcharbeidet har begynt. Prosjektet har fått produksjonsstøtte av Oslo Dks og elever ved Bjørndal ungdomsskole skal være med i utviklingen av forestillingen. Turne med forestillingene Carl Fredriksens Transport (Norges «Schindlers liste»), Agderfolk (folkemusikk og fortellinger fra Agder) Askeladden (barneforestilling), Valgt det (voksen-forestilling om menneskehandel). Div. kurs og seminar for barn og voksne.

Per Jostein Aarsand vokste opp på Stovner og var med på å grunnlegge Fortellerhuset i 2002 og Fortellerfestivalen i 2004. Han var i flere år kunstnerisk leder for festivalen. Han har turnert med mange forskjellige forestillinger og ofte med historier fra virkeligheten.

Sammen med musikerne i Østfolk, ble Per Jostein Aarsand nominert til Den kulturelle skolesekkens «Gullsekken» for forestillingen Østfolk.

I 2014 fikk han kunstnerstipend for prosjektet «Røtter i Groruddalen». Det resulterte i forestillingen Carl Fredriksens Transport. Norges «Schindlers liste». Historien om den største flyktningetransporten under andre verdenskrig i Norge. Bortimot tusen jøder og motstandsfolk ble i løpet av seks dramatiske uker reddet fra konsentrasjonsleirene. Den har siden premieren på Nobels Fredssenter januar 2017, blitt spilt mer enn 200 ganger. På Akershus festning, Holocoustsenteret, Oscarsborg, Litteraturhuset i Oslo, Fredrikstad Kulturhus, Kilden kulturhus i Kristiansand, Lyngdal kulturhus, Arendal kulturhus, Halden fengsel, Roseslottet m.m. I tillegg til forestillinger for ca. 15000 skoleelever i Østfold og Oslo.

Sagt om:

 

 

En aldeles strålende forestilling. Så sterk – fordi en besettende fortelling presenteres på en så stillferdig og uimotståelig måte. For en kraft i det «levande ordet» og den levende musikken! Gudmund Hernes, professor og tidligere statsråd som kirke-, utdannings- og forskningsminister. Etter «Carl Fredriksens Transport» v/minneparken på Carl Berner 22. august 2021

Forestillingen om Carl Fredriksens transport representerer noe helt nytt i formidling av krig og okkupasjon og av jødenes historie i Norge. Måten fortelleren Per Jostein Aarsand og musiker Solfrid Molland framfører forestillingen på fengsler publikum på en særegen måte – ved den lavmælte tonen som har en enorm kraft, ved sin enkelhet og ikke minst ved sin direkthet. Guri Hjeltnes, Direktør HL-senteret

Det var både spennende og interessant å høre denne historien fortalt, og den vakre musikalske innrammingen gjorde den enda mer levende. To mestere i usedvanlig godt samspill   Facebook-komentar etter «Carl Fredriksens Transport» på Lyngdal Kulturhus 2019

Det var som om Klassen var forandret etter forestillingen. I friminuttet gikk ei av jentene og satte seg ned med ei som alltid pleide å sitte aleine. Jente i 9.klasse v/Odda ungdomsskole etter Vidars Valg

Jeg blir så glad hver gang jeg hører Per Jostein fortelle!
Bartender på Det Andre Teateret i Oslo

Forteljaren Per Jostein Aarsand kan sitt fag
Nrk Sogn og Fjordane

 Så tilforlatelig og rolig førte han oss inn i et klasse-miljø, bare med en liten indikator av gangen mot det helt grusomme. Så strammet han til. Dramaturgisk perfekt. Jeg hadde sittet bakerst og sett de stjålne, engstelige, sky eller innforståtte blikkene mellom elevene underveis. De vet MEGET VEL hva dette handler om, men de har sannsynligvis ikke avstand til det eller ord om det. De fikk historier om seg selv som klasse rett i solar pleksus. Det kjentes viktig.
Kristin Lyhman, 1.amanuensis i teatervitenskap om «Vidars Valg»

Aarsand er en usedvanlig dyktig forteller
Vestre Aker Posten, etter forestillinger for Stortinget, 150-års jubileum for løvene

Det var så stille at du kunne ha hørt knappenålen falle – i 55 minutter. Per Jostein kunne virkelig holde på elevenes konsentrasjon, og hans historie var spennende. Etterpå hadde han kurs i fortellerkunst med de samme elevene. Det er så deilig å komme med produksjoner hvor lærerne overgår hverandre i å skryte av utøveren, og hvor elevene er så fornøyde.
Hjørdis Holme, Dks-koordinator i Bærum, om «Dansetimen»

Pj er en rocka forteller!
Hilde Madsø Jacobsen, pressesjef for Fortellerfestivalen, sagt på TV-Norge

 

 

Per Jostein Aarsand studerte drama og fortellerkunst ved Høgskolen i Oslo. Han har i tillegg cand.mag.grad fra Universitet i Oslo, med fagene historie, samfunnsgeografi og engelsk. Ved siden av å arbeide som forteller, underviser han, leser inn lydbøker, er konferansier og skuespiller.