Forestillinger for voksne/ungdom

  1. /Carl Fredriksens Transport 

    Video: https://www.youtube.com/watch?v=HKfSO6PglHs

    I 2014 fikk Per Jostein Aarsand kunstnerstipend for prosjektet «Røtter i Groruddalen». Det resulterte i forestillingen Carl Fredriksens Transport. Norges «Schindlers liste». Historien om den største flyktningetransporten under andre verdenskrig i Norge. Bortimot tusen jøder og motstandsfolk ble i løpet av seks dramatiske uker reddet fra konsentrasjonsleirene. Den har siden premieren på Nobels Fredssenter januar 2017, blitt spilt mer enn 150 ganger. På Akershus festning, Holocoustsenteret, Oscarsborg, Litteraturhuset i Oslo, Fredrikstad Kulturhus m.m. I tillegg til forestillinger for ca. 15000 skoleelever i Østfold og Oslo. Forestillingen er bestilt av Kilden kulturhus i Kristiansand, Arendal kulturhus og Lyngdal kulturhus i januar 2020 og den skal settes opp med tre musikere i minneparken på Carl Berner, den 8.mai 2020

     /Vidars Valg (40 min):

Om det finnes noe slikt som et stillferdig knyttneveslag, er denne fortellingen det.
Vidars Valg tar oss med til en ungdomsskole på Stovner. Fortelleren var en relativt normal fyr, en som ikke gjorde noe galt. Det var aldri han som kom med kommentarer eller snudde ryggen til Vidar, han bare så det skje. Iblant lo han med, iblant tenkte han at det var for drøyt, men han sa aldri noe. Han var som de aller fleste av oss: En betrakter.

«Det var ikke mobbing. Det var bare uskyldig moro. Likevel husker jeg, 25 år etter.»
Vi vet alle hva dette handler om. Men hvem har ansvaret? De som utfører en handling, de som ser på, eller lærerne som burde forstått? Hva er «uskyldig moro»? Hvor går grensene, og hvem definerer dem? Er det greit bare å se på? Er det ok å sladre – så lenge det bare er småting det dreier seg om? Fortelleren tar ikke stilling. Det må publikum gjøre.

Skrevet om forestillingen:

 Så tilforlatelig og rolig førte han oss inn i et klasse-miljø, bare med en liten indikator av gangen mot det helt grusomme. Så strammet han til. Dramaturgisk perfekt. Jeg hadde sittet bakerst og sett de stjålne, engstelige, sky eller innforståtte blikkene mellom elevene underveis. De vet MEGET VEL hva dette handler om, men de har sannsynligvis ikke avstand til det eller ord om det. De fikk historier om seg selv som klasse rett i solar pleksus. Det kjentes viktig.
(Kristin Lyhman, 1.amanuensis i teatervitenskap, etter en DKS-forestilling i Halden, anbefaling til skolesekken i Østfold.)

Vidars Valg gjøres som solo-forestilling og sammen med musiker Åsmund Reistad  (Passer fra 12 år og oppover)

/Abraham i Bibelen og Koranen (40 min)

Sammen med Mehda Zolfaqari

Fortellingene om Abraham er noe jøder, kristne og muslimer har felles. I løpet av forestillingen fortelles de opprinnelige historiene fra Det gamle testamentet og fra Koranen. Historier spekket med dramatikk og sterke følelser: sjalusi og lojalitet, opprør og underkastelse, kall og ofring. I denne produksjonen blir den bibelske fortellingen speilet mot den koranske versjonen. Samtidig trekker fortellerne inn lignelser fra nåtid og egne erfaringer. Ved å gjøre dette, utforsker de en av de mest sentrale fortellingene som har bundet tre verdensreligioner sammen, men som samtidig har vært kilden til splittelse, konflikt og krig.

Etter forestillingen samtaler fortellerne med publikum om aktuelle temaer.

 

 

/Skrekkelige fortellinger for voksne

En forestilling med skrekkfilmens virkemidler. Veldig skummelt og publikum er med og synger skrekkelige sanger underveis. Du kommer til å digge det!

 

 

/Dansetimen (60 min):

En liten gutt drømmer om å få blomstre på dansegulvet og i livet. En bestefar gir råd som ikke kan glemmes.  Den unge mannen må ut på en lang reise. «Dansetimen» er en road-fortelling om sårbarhet og pågangsmot. Det begynner i rekkehuset på Stovner. Den unge gutten, jeg-fortelleren, har foreldre fra Vestlandet og når han ytrer ønske om å få lære å danse, blir han meldt på kurs i folkedans. I motsetning til kameratene, som lærer seg å danse som John Travolta. Dette er starten på en indre og ytre reise mot det å mestre både dansegulv og livet. Det er pinlig, morsomt og spennende!  Forestillingen hadde premiere på Fortellerscenen i Kulturkirken Jakob (Passer fra 12 år og oppover )

Skrevet om forestillingen:

Det var så stille at du kunne ha hørt knappenålen falle – i 55 minutter. Per Jostein kunne virkelig holde på elevenes konsentrasjon, og hans historie var spennende. Etterpå hadde han fortellerverksted med de samme elevene. Det er så deilig å komme med produksjoner hvor lærerne overgår hverandre i å skryte av utøveren, og hvor elevene er så fornøyde.
Hjørdis Holme, DKS-koordinator i Bærum, om «Dansetimen»

 

/Olav den Hellige (40 min):

Fortellingen om kongen som falt i det dramatiske slaget på Stiklestad i 1030 er blitt allemannseie.  En saga om Norge, middelalderen og sverdet som bragte kristendommen til landet. (Passer for 12 år og oppover)

 

/Myter og eventyr:

Per Jostein forteller tradisjonelle historier. Program tilpasses målgruppe, varighet etter avtale.(Tilpasses aldersgruppe)

 

/Don Quijote (40 min):

Møt Don Quijote, «Ridderen av den bedrøvelige skikkelse». Boken ble kåret til verdens beste roman i 2002. Bestillingsverk fra Nasjonalgalleriet i 2007. (Passer fra 12 år og oppover)

 

/Amerika (30 min):

Om en dannelsesreise til New York, The Big Apple, byen der alt kan skje! Trist, tragisk og ganske morsomt. Fortalt på Andre historier, på Det Andre Teateret 2012. (For voksne)

/Iran (45 min):

“This is your flight-captain; we have now landed in the Islamic Republic of Iran. Here, women are not allowed to be seen in public without veil (slør)”  I 2007 reiste fortellere fra flere land for å være med på den første internasjonale fortellerfestivalen i Teheran, Irans hovedstad. Det ble en meget spesiell reise……  En fortelling om angst, varme, humor, galskap og kjærlighet. (For voksne)

 

/Oppussingshistorier (fra 10 – 45 min):

Morsomme, slitsomme og ville historier om det å pusse opp et gammelt hus. Mange vil nok kjenne seg igjen…. (For voksne)